Kök Ucu Rezeksiyon Tedavisi (Apikal Rezeksiyon)

Kök ucunun rezeksiyonu, iltihap veya lezyonlu kök ucunun cerrahi olarak kesilip çıkarılması anlamına gelir.

Kök ucunun kronik iltihaplanması sonunda ameliyatı gerektirecektir. Kökten yayılan bu kemik iltihabı nasıl olur?

Derin çürüklerini ilerleyip diş sinirini enfekte eden bakteriler tarafından kanal tedavisiyle sonuçlanan ağrı yaşamanıza neden olur. Diş hekimi, kanal tedavisi olarak bilinen enfekte diş siniri materyalini çıkarır ve kanalı özel bir malzeme ile kapatır. Kök kanalı iyice temizlenip doldurulamazsa, kalan kanal bakterileri kronik kemik enfeksiyonuna neden olabilir.

Kök tedavisi doğru yapılırsa ancak diş sadece basit bir dolgu ile doldurulursa, dolgu yıllar içinde sızıntılar geliştirebilir ve bu da dişin içinde fark edilmeyen bakteri istilasına izin verir. Kök ucu iltihabı olası bir sonuçtur. Kronik kemik enfeksiyonu genellikle kötü kök tedavisinin veya uygun materyalle düzgünce doldurulamayan dişlerin sonucudur. Kemik iltihabı agresif seyirli değilse, kanal tedavisinin hijyenik koşullar altında gerçekleştirilmesi koşuluyla, tekrar kök tedavisi (retreatment ve lezyon tedavisi olarak adlandırılır) bazen iyileşmeyle sonuçlanır.

Ancak kapsamlı bir retreatment, kök ucu rezeksiyonundan daha karmaşıktır, sabır gerektirir ve uzun zaman alabilir. Bu kesinlikle bir kök ucu rezeksiyonunun genellikle retreatment yerine seçilmesinin nedenlerinden biridir. Kanal tedavisi tekrarı istenen sonucu vermezse ve / veya enfeksiyon zaten çok büyükse, kök ucu rezeksiyonu olarak da bilinen “odak” ın cerrahi temizliği genellikle son seçenektir.

Bu nedenle, hem kök tedavisi hem de kök ucu rezeksiyonu sırasında diş kanalının doldurulması ve temizlenmesi birinci önceliktir.  Bazen kanal tedavisi esnasında kök ucuna tam erişim mümkün olmayabilir. Örneğin:

  • eğri kökler
  • kök içinde kanal aleti kırığı gibi durumlarda da kanal tedavisi ulaşımın sağlanabildiği noktaya kadar tamamlanır ve sonrasında kök ucu rezeksiyonu yapılır.

Kök ucu kesildikten sonra kalan kısım biyouyumlu uygun bir materyalle tıkanır.(retrograt dolgu)

İç diş temizliği ve dolgusu olmadan tek başına kök ucu kesilmesi ağrıyı kısa vadede iyileştirir. Yani akut semptomlar ortadan kalkar ancak bu, ağrının nedenini iyileştirmez ve sorunlarınız genellikle birkaç yıl içinde yeniden ortaya çıkar. Kemik enfeksiyonunu genellikle hissetmezsiniz ancak diş etinde sert bir şişlik ve / veya iltihap akan bir fistül yoluyla karşılaşırsınız. Bu yüzden alanında tecrübeli bir ağız diş çene cerrahisi uzmanı tarafından yapılması gereken bir operasyondur.

Bu ameliyatın bir alternatifi diş çekimi olabilir.

Bu ameliyatla ilişkili riskler, deneyimli bir cerrah tarafından yapılırsa ihmal edilebilir düzeydedir. Ancak münferit vakalarda ek önlemlerin alınmasını gerektirebilecek komplikasyonlar olabilir. Gerekli olan herhangi bir ek önlem daha sonra başka komplikasyonlara yol açabilir ve diş çekimiyle sonuçlanabilir.

Kök ucu rezeksiyonuna özgü komplikasyonlar:

  • Ameliyat sırasında hijyen standartlarına uyulmaması nedeniyle kemik iltihabı
  • Dil, yanak, sinirler, kan damarları, komşu dişler / kökler gibi komşu yapıların zarar görmesi ve dilde ve / veya dudaklarda duyu bozukluğu gibi ilgili sonuçlar
  • Operasyon sonrası kurallarına uyulmamasından kaynaklanan yaraenfeksiyonları
  • Ek bir sonuç olarak sinüzite yol açabilen sinüs boşluğu açıklıkları
  • Ameliyat sonrası iltihap tekrarlaması
  • Eksik rezeksiyon ve / veya kök parçalarının / köklerin gözden kaçması

 

Günümüzde gelişmiş teknoloji ve materyaller sayesinde. İşin uzmanı tarafından özenli yapılan operasyonlarda bu komplikasyonlar yok denecek kadar az görülmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Soru sor
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?