ORTODONTİK TEDAVİ ANKARA

 

1.Ortodonti nedir?
Ortodonti, alt ve üst çene arasındaki uyumsuzlukları, diş düzensizliklerini, yüz ve kapanış bozukluklarını teşhis edip tedavi edilmesini amaçlayan diş hekimliğinin bir alanıdır. Halk dilindeki adı “Tel Tedavisi’’dir. Bu branşın hekimine ortodontist, tedavi şekline ise ortodonti tedavi denir.

 2.Ortodontik tedavi kimlere uygulanabilir?
Ortodontik tedavi için erişkinler de dahil bir yaş sınırlaması yoktur. İdeal tedavi çocukluk döneminde olsa da her yaşta istenen gülümseme elde edilebilir. Kızlarda 10-15, erkeklerde 12-17 yaşlarında henüz büyüme ve gelişme devam ederken teşhis ve tedavide bulunmak ve ortodontik sorunlar şiddetlenmeden müdahale etmek, kemik gelişimi durduktan sonra işlemler zorlaştıkça müdahale etmekten daha karlıdır. Ama bu tedaviye bir engel değildir. Her yaş grubuna ortodontik tedavi uygulanabilir.

3.İnvisalign (telsiz) ortodonti nedir?
Ortodonti halk dilinde ‘’Tel Tedavisi’’ olarak bilinir fakat teknolojik gelişmeler sayesinde artık ortodontik tedavi telsiz de yapılabilmektedir ve buna ‘’İnvisalign Ortodonti’’ denmektedir. Invisalign ( şeffaf aligner) tedavisinde hastaya özel olarak bilgisayar destekli 3 boyutlu yazıcılar tarafından üretilen şeffaf plaklar kullanılır. Bu sayede metal braketlerin yarattığı problemler ya da yemek yeme zorluğu gibi durumlar ortadan kalkar. Hasta şeffaf plakları dilediği zaman takıp çıkartabilir. İnvisalign tedavinin çözebileceği bazı durumlar şunlardır: Çapraşık dişler, aralık dişler, çapraz kapanış, örtülü kapanış, underbites. Bu tedavinin bir avantajı da bilgisayar destekli olmasından dolayı hastanın ağız içi taratıldıktan sonra dişlerinin son halinin modelini görebilecek olmasıdır. Eğer bu tedaviye karar verilirse ortalama her 2 haftada 1 kez şeffaf plağın yani alignerin değişmesi gerekir. Tedavi boyunda toplamda ortalama 18 ile 36 arasında şeffaf plak kullanılır ve süre olarak bu 9-18 aya tekabül eder.

 4.Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
En çok merak edilen konulardan biride ortodontik tedavinin ne kadar sürdüğüdür. Kesin bir cevap vermek zordur çünkü süre kişiden kişiye değişir. Bu değişimde etkili olan bazı faktörler şunlardır: Problemin şiddeti ve çeşidi, hastanın tedaviye uyumu, hastanın yaşı, dişler, dişetleri, destek dokular ve kemiğin sağlık durumu, yüz ve çene yapılarının gelişme durumu. Genel olarak bir cevap vermek gerekirse süre, 6-30 ay aralığında değişim gösterir. Çoğunlukla diş teli tedavileri 1-2 yıl kadar sürer bu bazı durumlarda 3-4 yıla çıkarken bazen de 6 ayda bitebilir. Şeffaf plaklarda ise tedavi süresi daha kısadır. Sürenin uzunluğunu artırmamak için randevulara zamanında gelmeli ve hekimin önerilerini dinlemeliyiz.

5.Estetik braket ne demektir?
Genellikle porselen bazen de plastikten yapılabilen, estetik kaygısı olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilen, dişle aynı renkte, diş rengini yansıtan yani transparan braketlerdir. Metal braketlerle karşılaştırınca dışardan daha az gözüken braketlerdir. Bu braketler genelde yetişkinler tarafından tercih edilir. Porselen braketlerde renklenme olmaz ve ekstra bir koruma gerekli değildir. Metal braketlerde olduğu gibi estetik braketlerde de sert gıdalardan, yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

6.Ortodontik tedavi ihtiyacı neden doğar?
Psikolojik olarak güzel bir gülüşün özgüven için çok önemli bir faktör olmasının yanında genel ağız sağlığımız için de ortodontik tedavi çok önemlidir. Çapraşık ve düzensiz dişleri temizlemek çok kolay değildir bu durum bakteri birikimini önlemeyi engeller ve  periodontal problemlere yani dişeti problemlerine yol açar. Aynı zamanda fırçalamak zor olduğu için diş çürüklerinin de oluşumunu hızlandırır. Bu iki durumda dişlerimizin erken kaybedilmesine neden olabilir. Kapanışı kötü olan hastalarda dişlerde aşınma görülür ve bu durum çiğneme ve konuşma gibi önemli durumları etkiler. Kapanışın kötü olması temporomandibular ekleme baskı yapar ve baş ağrısı ortaya çıkar. Tüm bu durumlar ve estetik gereksinimler bizi ortodontik tedaviye yöneltir.

7.Çocuğumu ortodontik tedaviye kaç yaşında getirmeliyim?
Çocuğunuzu erken dönemde kontrole getirmeniz ilerde oluşacak kompleks tedavileri önler. Bu yaş Amerikan Ortodontistler Birliği(AOO) tarafından 7 yaş olarak önerilmektedir. Çocuğunuz ortodontiste 7 yaşında muayene ettirilmelidir. Çocuğunuzun diş dizimi düzgün gözükebilir ama yine de ortodontik tedavi gerektiren sizin fark edemediğiniz durumlar oluşabilir, bu yüzden 7yaş ve sonrasında bir ortodontist tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

8.Alışma süreci uzun mudur?
İlk günlerde hastada ağrı ve hassasiyet gelişebilir fakat bu durum birkaç gün içerisinde geçecektir. Bazı hastalarda yanaklarda ya da dudaklarda yaralanmalar, tahrişler olabilmektedir. Bu hastalar tellerine yaklaşık 1 hafta – 10 gün içerisinde alışmış olacaktır. Lingual teller ise dişlerin arka yüzüne yapılmasından dolayı dilin sürekli orayı yoklamasına ve çiğnemede değişime neden olacaktır. Ama bu durum da yaklaşık 10 gün kadar sonra ortadan kalkacaktır.

9.Ağız bakımı nasıl olmalıdır?
Diş teli kullanmaya başladıktan sonra artık daha özenli bir fırçalama gerekir. Bunun nedeni tellerin ara bölgelerine sıkışan gıda artıklarıdır. Bu artıkları ortadan kaldırmak için tel takan bireyler normal diş fırçalamanın yanında özel diş fırçaları, ara yüz fırçaları, diş ipleri, ağız gargaraları kullanılmalıdır. Şeffaf plaklarda ise aynı diş üzerinde nasıl plak birikiyorsa  şeffaf plaklarda da aynı şekilde birikir. Yemek yedikten sonra dişlerimizi fırçalarken aynı zamanda da şeffaf plaklarımızı fırçalamalıyız. Ama bunu yaparken sıcak su kullanmamalıyız.

10.Ortodontik tedavi ağrılı bir işlem midir?
Ortodontik tedavide teller takılırken, yapıştırıcılar aracılığıyla braketler dişler üzerine yerleştirilir. Bu işlemlerde herhangi bir ağrı yoktur ama ilk gün hasta hassasiyet ya da ağrıyı yine de hissederse hafif bir ağrı kesici ile geçecektir. Tellerin çıkartılması durumunda da herhangi bir ağrı yoktur. Yine de acı kişiden kişiye değişir, dişlerin hareketinden dolayı hastanın duyabileceği ağrı yaşam konforunu etkileyebilecek bir ağrı değildir.

Soru sor
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?